Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Norge har svart FN – men hva?

23. mars i år sendte FNs spesialrapportør for migranters rettigheter et brev til Norge med kritiske spørsmål til Etiopia-avtalen. I brevet spurte spesialrapportøren om hvordan Norge skal kunne hindre at de som returnerer til Etiopia tortureres. FN er også kritisk til at Norge skal bidra med «så mye informasjon som mulig» om asylsøkerne som returneres. I tillegg stilles det spørsmålstegn ved hvordan de 26 000 kronene som The Ethopian Administration for Refugee and Returnee Affairs mottar for hver etiopiere som returneres, skal komme de returnerte til gode.

Nå har Norge svart FN. Men det får vi knapt vite noe om, for medias interesse er laber. NRK, som ett av få unntak, skrev om Norges svar 3. juni.– Vi er trygge på at de som får et nei ikke har beskyttelsesbehov. Dette er uproblematisk for oss. Vi har inngått en avtale med Etiopia som ligger fast. Den handler ikke bare om tvangsretur, men legger først og fremst til rette for en ordnet, frivillig retur, sier statssekretær i i Justisdepartementet, Pål Lønseth.

Men hva med opplysningene som skal gis til etiopiske myndigheter om den enkelte returnerte asylsøkeren? Hvordan sikrer Norge at de returnerte etiopierne ikke blir straffet for å ha søkt asyl i et annet land – enten ved ankomsten til Etiopia eller etter at de har vært der en stund? FN spør. Vi spør. Så langt har ikke Justisdepartementet gitt et offentlig svar på spørsmålene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 6. juni 2012 av i Etiopia, Returavtale.
%d bloggere like this: