Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Vi er mange som mener at nok er nok

Dette leserinnlegget sto i Stavanger Aftenblad 7. juni 2012.

Vi krever en human asylpolitikk – i Nansens ånd.

Stavanger Aftenblad fortalte 05.06.12 om den tetsjenske familien som har opplevd utlendingsmyndighetenes tilfeldige og inhumane saksbehandling.

Ny organisasjon stiftet
31.mai ble RIA stiftet, en ny organisasjon som vil arbeide for Rettferdighet i Asylpolitikken. Støttenettverk for asylsøkere i Rogaland. Vi håper å få mange nye medlemmer som vil bidra til å påvirke politikerne, les regjeringen, til å endre kurs i asylpolitikken. Det vi opplever når vi blir kjent med folk som har fått endelig avslag på sin asylsøknad, er at de blir møtt med mistenksomhet, de blir ikke trodd, jo, vi vet at de risikerer å bli fengslet og torturert, men ikke så alvorlig. At foreldre og barn splittes kan være skadelig , det vet vi også, men av og til kan det være til barns beste.

Familien fra Tetsjenia er dessverre bare en av mange, mange.

Vi i RIA har lest asylintervjuer og negative vedtak for folk fra mange forskjellige land. Det er både hjerterått og trist, ja, det er flaut å være norsk. Nansens ånd er ikke-eksisterende.

Saksbehandlingen i mange saker bærer preg av tilfeldigheter, ulikebehandling, flisespikkeri og brudd på norske lover og internasjonale konvensjoner.

Vi vet det er løgn
Vi blir provosert når politikere og byråkrater forsikrer oss om at alle har fått en grundig og rettferdig saksbehandling, for vi vet at det i altfor mange saker er løgn. Vi trenger et folkeopprør for å vise at vi er mange som vil ha solidaritet i praksis.

 • Det er utålelig å vite at en mann blir nektet å få familiegjenforening fordi han tjente kr.3000 for lite pr.år etter 4 år. Han jobbet og betalte skatt, men flisespikkerne var ikke fornøyde.Nå er han psykiatrisk pasient.
 • Det er utålelig å vite at barn (13-14 år) som kom fra Afghanistan for 5-6 år siden, nå ikke lenger har beskyttelsesbehov og skal kastes ut.
 • Det er utålelig å vite at konvertitter (kristne) blir sendt tilbake til et muslimsk land, der de blir forfulgt av myndigheter og avvist av sine familier.
 • Det er utålelig å vite at statsløse palestinere, etterkommere etter fordrevne familier i 1948, nå får beskjed om å returnere, stikk i strid med Menneskerettighetsloven og FN – konvensjonen.
 • Det er utålelig å tenke på at hundrevis av mennesker fra Etiopia skal deporteres til et land som utsteder dødsstraff, forfølger og torturer og voldtar sine innbyggere som de mistenker for politisk opposisjon. Dette er bare noen eksempler.

Vi er mange som mener at nok er nok. Vi krever en human asylpolitikk – i Nansens ånd.

Brit Nustad, styremedlem i RIA

Reklamer

2 kommentarer på “Vi er mange som mener at nok er nok

 1. Bjørg Irene karlsen
  16. juni 2012

  Absolutt. Det støtter jeg. I det siste har jeg også blitt klar over en annen praksis som jeg ikke kan forstå er riktig etter norsk lov og internasjonale konvensjoner.
  en ung asylsøker forteller sin historie: En morgen kom mottaksleder og vekket han og sa at han måtte komme i telefonen. Trøtt etter søvnløse netter og sykdom kom han til telefonen.
  En mann som snakket på hans språk spurte etter navnet hans. Han svarte at det var han. Da han spurte om hvem denne personen som ringte var fikk han klar avvisning; Det skal du ikke bry deg om; jeg ringer fra UDI og jeg skal snakke med deg. Personen snakket morsmålet. Flere ganger prøvde ungdommen å få svar på hvem denne var, men fikk samme svar. Han ville snakke med han om hjemlandet. Etter noen minutter legger han på.
  Det viser seg i ettertid at denne samtalen, men denne unge mannen ble brukt til å verifisere om han kom fra det landet han utga seg for å komme fra.
  Er dette en etisk framgangsmåte et land som Norge verdig?
  Det viser seg også i ettertid at UDI og UNE tok helt feil når de etter denne typen samtale avslo asylsøknaden og påsto at personen ikke kom fra sitt hjemland. Dette førte til store psykiske belastninger for personen som søkte asyl i Norge, og som etter fire år sitter uten noen form for rettigheter.
  Nå kan vurderingen som UDI og Une gjorde når de utviste personen på grunn av «å forfalske sin identitet»- motbevises. Men hvor mange andre asylsøkere blir feilaktig anklaget for å gi falsk identitet med samme fremgangsmåte fra UDI?

 2. Tilbaketråkk: 1 mai tog i Stavanger: Ja til rettferdighet i Asylpolitikken! | Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 10. juni 2012 av i Asylsøkere, RIA.
%d bloggere like this: