Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Støtt de etiopiske flyktningenes søksmål mot staten

Det startet med 340 saksøkere fra hele landet da søksmålet mot Staten ved UNE ble sendt til Oslo Tingrett. Det økte deretter til 516 ved utgangen av juni 2012 og forventes å passere 600 innen kort tid.

516 papirløse etiopiske flyktninger tror ikke på Norges forsikringer overfor FNs kommisjon for flyktninger om at det er trygt for dem å returnere til Etiopia.  Noen av dem vil heller ta sitt eget liv enn å bli tvunget tilbake til hjemlandet.

Norge er eneste  land i Europa med en returavtale til Etiopia – dette til tross for en meget omfattende dokumentasjon på at vilkårlig fengsling av opposisjonelle fortsetter i stort omfang.

Det er sannsynlig at rettsprosessen vil trekke i langdrag. De erfarne advokatene på menneskerettigheter, Kjell Brygfjeld og Bent Endresen,  er overbeviste om at midlertidig forføyning vil bli gitt, men saken kan havne i Høyesterett før det skjer. En midlertidig forføyning innebærer at saksøkerne ikke vil bli sendt ut av Norge mens saken pågår.

Det foreligger domsavgjørelser fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på at ingen asylsøkere skal kunne tvangsreturneres til sine hjemland på et kollektivt grunnlag; det må altså komme en rettsavgjørelse i hvert enkelt tilfelle.  Et utkastelsesvedtak i UNE er utilstrekkelig. Retten vil dermed bli tvunget til å behandle de til nå 516 saksøkerne på individuelt grunnlag.

Det skal ikke legges skjul på hva de 516 saksøkerne med ti års fartstid og mer som asylsøkere og deres norske støttenettverk egentlig ønsker seg: amnesti. La dem få bli. Det er på høy tid med mer rettferdighet og anstendighet i asylpolitikken.

Det vil blir kostbart å føre søksmålet fram til seier. Flere hundretusener er allerede blitt samlet inn i flyktninge- og asylsøkermiljøet. Men det trengs mye mer. Nå kan du støtte Foreningen for etiopiske og eritreiske asylsøkere som alle saksøkerne er organisert i, med  ditt bidrag over konto 3250 27 34090.

Du står selvfølgelig fritt til å velge hva du vil bidra med: kr. 200,- , kr. 500,- , kr. 1000,- eller et beløp etter ønske.

Terje Høyland og  Gunhild Andersen
Leder og nestleder i RIA

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 12. juli 2012 av i Etiopia, Returavtale.
%d bloggere like this: