Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Retten til arbeid er viktig nok

I mars i år sendte vi i RIA inn omgjøringsbegjæringer til UNE for 60 etiopiske asylsøkere. Vi påpekte en rekke feil fra UDI og UNE under asylsøknadsprosessene, og viste hvordan de har valgt å se bort fra viktige opplysninger fra asylsøkerne. I tillegg dokumenterte vi at mange av asylsøkerne har vært politisk aktive i Norge, og at dette kan få følger hvis de returneres til Etiopia. Nå har UNE begynt å sende ut nye avslag på samlebånd, med ”klipp og lim” som sin viktigste arbeidsmetode.

Myndighetene i Etiopia følger med på etiopiere i eksil som deltar i demonstrasjoner, fakkeltog og opprop på internett mot det sittende regimet. Det er også UNE også er klar over: ”UNE er kjent med at etiopiske opposisjonelle i utlandet blir overvåket, og at slik virksomhet kan bli rapportert videre til etiopiske myndigheter.”, heter det i avslag etter avslag. UNE baserer seg her på Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon (Landinfo), som mener at ”etiopiske myndigheter gjennom sin ambassade i Stockholm har god oversikt over etiopiere i Norge”.

Men UNE mener at de etiopierne som nå har fått avslag på sine omgjøringsbegjæringer ikke er politisk aktive nok til at det får alvorlige følger ved en retur til Etiopia. Hva er i så fall alvorlige følger? I avslagene heter det, ordrett, at ”I hovedsak vil reaksjonene omfatte kortere avhør ved lokale myndigheter, tap av studieplasser og arbeidsmuligheter.” Ikke tortur, ikke fengsling – i følge UNE. Men tap av retten til å arbeide er alvorlig nok i seg selv. Denne retten står svart på hvitt i Menneskerettighetserklæringen, og de fleste vil mene at det å ikke få lov til å arbeide vil få store konsekvenser for den det gjelder. De som arbeider i UNE er tydeligvis ikke enige i det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 24. august 2012 av i Asylsøkere, Etiopia, RIA.
%d bloggere like this: