Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Ja til gratis helsesenter for papirløse flyktninger

20130329-174336.jpg

Det er en menneskerett nedfelt i FN at vi alle skal ha rett til høyest mulig oppnåelig standard for helse i det samfunnet vi bor i. Men norske myndigheter gjør et uanstendig unntak for alle personer uten lovlig opphold; dvs. papirløse flyktninger med endelig avslag på sine asylsøknader. Statistisk Sentralbyrå anslår at det er rundt 18.000 av dem i Norge. I hovedsak er deres helsetilbud begrenset til behandling av sykdom som medfører akutt helse- eller smittefare. Videre skal helsemyndighetene etter pålegg fra Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke starte en behandling som forventes å vare utover tre uker. Dette henger sammen med at UDI på tre ukers varsel, og om nødvendig med tvang, kan kreve at de papirløse flyktningene skal returnere til sine hjemland.

Behandlingsnekt utover tre uker

Det er her uanstendigheten slår inn. UDI er de første til å vite at denne gruppen mennesker på nederste hylle i vår sosiale rangordning likevel ikke kommer til å forlate landet på de nærmeste tre uker eller måneder. Flere av de flyktninggruppene det dreier seg om, har hatt status som papirløse i årevis. Mange av dem kommer fortsatt til å bli boende her i årevis. De er ikke kriminelle; et meget stort antall er ureturnerbare i henhold til både norsk og internasjonal rett. Det er derfor blant annet 516 etiopiske flyktninger har gått til søksmål mot staten. De har all mulig grunn til å frykte for liv og helse dersom de likevel blir sendt hjem. Noen sier det så utvetydig at de heller vil dø enn å bli returnert. En annen stygg sak rent folkerettslig og menneskelig er UDIs stadige forsøk på å splitte familier. Selvmordsraten blant papirløse flyktninger skjuler mørke tall.

Det verste er et liv på vent

I mellomtiden settes deres helsetilstand på nye prøver som om ikke mange av dem hadde nok plager med seg i bagasjen fra før da de for første gang satte beina på norsk jord med ettervirkninger av blant annet tortur, traumer og store behov for psykologisk/psykiatrisk hjelp. Akkurat som oss med et fullverdig helsetilbud rammes de av de samme lidelsene, som kreft, hjerteinfarkt, utslitte hofter osv. Gjennomgående dårlig tannhelse får siste prioritert. Men i motsetning til oss har de ikke rett til behandling dersom ikke behandlingsbehovet er akutt. Forebyggende behandling blir dermed ikke utført, og på et gitt tidspunkt kan det ha blitt for sent. Men kanskje den verste lidelsen av dem alle er følelsen av å leve et liv på vent. År ut og år inn.

I motsetning til oss har de ikke rett til frikort når egenandelsdelen på kr 1960,- er betalt. De får heller ikke dekket reisekostnader via Pasientreiser hvis de reiser for å få behandling et annet sted enn der de bor. De har ikke rett til å bli tildelt eller bytte fastlege. Etter at skattekortene ble tatt fra dem og mulighetene for å stå i lønnet ordnet arbeid falt bort, er deres økonomiske situasjon blitt dramatisk forverret. Enslige papirløse flyktninger som bor på mottak mottar kr. 1960,- pr mnd. i støtte fra UDI som skal dekke mat og nødvendig livsopphold. UDI dekker husleie, strøm og dokumenterte årlige helseutgifter over kr. 2000,-. Papirløse flyktninger som bor privat mottar ikke et øre. Uten et nettverk av gode hjelpere som ser det uverdige i deres livssituasjon, ville de neppe ha klart seg.

Gi dem et gratis helsesenter

Herved er lokale helsemyndigheter og frivillige organisasjoner som Røde Kors, Kirkens Bymisjon, SEIF – Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, KIA – Kristent Interkulturelt Arbeid, Frelsesarmeen. IMI-kirken og andre oppfordret til å få på plass et gratis helsesenter for papirløse flyktninger i Stavanger. Det er ingen luksus; det er en nødvendighet. Det er heller ikke enestående sammenlignet med andre land. Etter presidentvalget i Frankrike i mai i år ble egenandelen på 30 euro pr. legebesøk, spesielt rettet mot papirløse flyktninger, tatt bort. At Frankrike også har forpliktet seg til årlig å gi rundt 30.000 papirløse flyktninger amnesti er en annen, men svært så beslektet historie.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 30. august 2012 av i SAKEN&KAMPEN.
%d bloggere like this: