Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Ikke «tårevåt retorikk»

Bildet er hentet fra dokumentaren «De andre» av Margareth Olin

Det er brudd på FNs konvensjoner å se bort fra enkeltskjebner blant flyktninger. Man kan ikke generalisere seg bort fra begått urett av groveste slag.

I et avisinnlegg 2. oktober går Stina Holth, tidligere ansatt i Utlendingsdirektoratet, til frontalangrep på Aftenbladets leder 24. oktober med overskriften «Dei andre barna». Aftenbladet har overfor de mindreårige asylbama bedrevet «sentimental, ensidig og tårevåt retorikk», påstår hun og sper på med karakteristikker som er også er ment å ramme det gryende opprøret mot vår uanstendige og urettferdige asylpolitikk. Eller som hun utrykker det: «Denne bevegelsen uten ansvar som vil at alle barn skal få bli hos oss i det fantastiske Norge.»

Vel, Norge er kanskje fantastisk for nordmenn, selv om også det er oppskrytt, men Norge er i alt for stor grad blitt en notorisk unnasluntrer og lovbryter overfor asylsøkere og papirløse flyktninger med et liv på vent i ofte godt over ti år for den siste gruppen. Stadige saksbehandlerfeil og en inngrodd mani for mistenkeliggjøring og bagatellisering av utsagn fra asylsøkere som ”at gruppevoldtekt ikke kan tillegges vekt fordi det kun inntraff en gang” er hva vi i RIA og andre organisasjoner som SEIF og NOAS får avdekket når vi krever at urettvise vedtak skal gjøres om.

Hva skjer med rettsstaten?
Stina Holths tidligere arbeidsgiver har mye å stå til rette for. Det er akkurat det som provoserer flere og flere mennesker, lederen i Aftenbladet inkludert: Hvordan kan rettstaten Norge ha havnet på et spor hvor det er kynisme, generalisering og hellige innvandringspolitiske hensyn som rår mens menneskeverdet blir tråkket på? Det er dette Aftenbladet påpeker: «Kor på vegen var de me sovna, alle me som skal passe på Hassan og storebroren hans. Kven sin stat er dette? »

Hassan og Hussein var to afghanske ungdommer som fikk midlertidig asyl i Norge. De ble nylig forflyttet til Dale Mottakssenter. Hassan har store indre skader etter å blitt snittet opp i magen like etter at foreldrene ble drept foran øynene hans. Han sliter psykisk, og den eneste han evner å kommunisere med er broren. Likevel skulle de returneres til Afghanistan. En anke førte til at syke Hassan skal få bli, mens Hussein fortsatt må ut. Hassan har ingen andre enn Hussein. Øvrige familiemedlemmer er døde. Hussein pleier sin lillebror og søker styrke hos sin Gud. Mens dette skjer bebreider Trine Holth foreldrene som sender sine mindreårige barn til Norge. Hvilke foreldre?

«De andre»
Det er filmregissør Margreth Ohlin som forteller de to brødrenes historie i Aftenbladforedraget «De andre» under Kapittel-festivalen. Hun dokumenter konsekvensene av at mindreårige, enslige asylsøkere tvangssendes ut av landet straks de fyller 18 år. I det fantastiske Norge gleder generelt sett alle seg til myndighetsalderen – bare ikke unge asylsøkerne som får smadret sin tro på framtiden i det de kastes på hodet ut av Norge til land i krig eller brutale diktaturer uten et snev av rettssikkerhet. Men nå går vi inn på enkeltskjebner, og det er bare klam sentimentalitet – ikke sant Trine Holth? La oss heller generalisere og se bort fra de faktiske realiteter. Vi er en del av en urolig verden. Vi er forpliktet til konkret å forholde oss til lidende asylsøkere som krysser vår sti. Og vi er langt fra så fantastiske som mange synes å tro. Faktisk er vi blant de strengeste i klassen blant rike land hva angår å gi amnesti. Det vet Trine Holth, men hun åpner for at amnesti kan bli gitt om enn i begrenset grad. Godt at vi avslutningsvis kan være enige om noe.   Demonstrasjon på Arneagen

26. oktober skal Margaret Ohlins dokumentar «De andre» ha premiere på Stavanger Kino. Fra flere hold arbeides det med å få i stand en demonstrasjon på Arneageren forut for filmen. RIA støtter et slikt initiativ, og vi vil bidra med vårt for at oppslutningen skal bli så brei og folkelig som mulig. Det dreier seg ikke på noen måte om «tårevåt retorikk», men blodig alvor for dem som rammes og dirrende harme og indignasjon fra alle oss andre i det fantastiske Norge som svikter så fatalt i å respektere grunnleggende menneskeretter.

CHRISTIAN W. HOLST

Mediegruppen i RIA, Rettferdighet i asylpolitikken

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 11. oktober 2012 av i Asylsøkere.
%d bloggere like this: