Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Hvorfor er Nathan saken opprivende?

20130312-190511.jpg
En positiv dom i Nathan saken gir grunn til håp, men også refleksjon rundt hvor urettferdig norsk asylpolitikk er blitt:

Integrasjons grad, lengeventende, barns beste og situasjonen i Etiopia. Alle fire er alene grunn nok for opphold. Sammen en skam for Norge at man ikke for lengst har ryddet opp i Nathan saken.

Barns beste:

Sunn fornuft ser ut til å ha lidd en brutal død i UDI/UNE. Du skal ikke se lenge på saken til Nathan før du rystes. Jan Erik Vold kom med flengende kritikk under siste Kapitell, litteraturfestival i Stavanger. Støttegruppa rundt Nathan har ikke nølt med å bringe dette til retten. Nå må staten betale saksomkostninger på 200.000 og om UDI nå tar til vett så går de ikke enda lenger i å utsette barnet for lidelse.

For ekspertene på barns psykiske helse er entydige på hvor alvorlig det er å rive barn opp med røttene slik som UDI forsøker. Høyrisiko for utvikle psykiske helseproblemer hvis han returneres, sier Barnepsykiater Aina Vaage i flg Bergens Tidende.

Antall år i Norge bør også veie tungt.

Andre land vi flittig sammenligner oss med har ved flere anledninger ryddet opp i uløste saker ved å gi folk opphold etter f.eks 5 års uavklart ventetid. Senest USA legger opp til å regulere opptil 11 millioner inn mot sommeren. Fordommene som da løftes frem er at asylsøkere som trenerer prosessen blir til slutt belønnet med opphold. Ofte er den egentlige grunn at retur er faktisk ikke forsvarlig eller mulig eller at avslagsmetodikken er til tider så x-faktor aktig at det er åpenbart at man bare gir en generell vurdering uten reell vurdering av den enkeltes sak. Avslagene vi leser ligner til forveksling på hverandre. Etter oppramsing av søkeres historie avvises den med ofte eksakt samme ordlyd som i andres saker. Da anken til UNE behandles av de samme folka, noen ganger av samme fyr, som alene skal vurdere om hans nærmeste kollegaer eller han selv har tok feil, så er det klart at man anker igjen. Når man f.eks imøtegår grunnene for avslag med enda flere bevis, klassifieres de som falske eller man skifter til andre grunner. Dette er ikke et unntak, mer en regel. Dermed går årene og ingen av oss kan kreve at man i 5-10 år, på ubestemt tid skal sette livet på vent. Ingen ting å si på at man blir forelsket, gifter seg, får barn. Når disse barna da blir gående i 8-10 år uten avklaring, så er det fordummende å si at de voksne skyver barna foran seg. Det er en alvorlig ansvarsfraskrivelse fra UDI/UNE som selv sitter på nøkkelen til å rydde opp. Både gjennom skjerpa rutiner, skille de to enheter til hvert sitt departement slik at det muligens kan bli en reel og uhilda ny behandling.

Integreringsgrad:

I et arbeidsmarked som skriker etter arbeidskraft, er det også underlig at integrerings grad ikke får spille en større rolle. Helt konkret så utvises folk med stående arbeidstilbud fra store norske bedrifter. Bare i Bergens regionen er 30.000 arbeidsplasser ubemannet. Mens Statiske Sentralbyrå i forrige uke prøvde seg på noe som smaker av bestllingsverk fra UDI, avvises det bastant fra Arbeidsmarkedet at Norge klarer seg uten arbeidsinnvandring, i flg. NRK. Av de som er lengeventende og som til tross for urettferdig behandling og psykisk press har jobbet med å lære seg norsk språk og kultur, så er det underlig at vi ikke ser mulighetene som her ligger i å få god arbeidskraft, samridig som vi rydder opp i alt for lengeventende saker. Nathan heier t.o.m på Brann. Det skal du ha vært i Norge en stund for å havne i 🙂

Situasjonen i Etiopia

Den er fremdeles svært spent og det er umulig for norske myndigheter å skjekke ut om menneskerettighetene vil bli fulgt hvis etiopere blir tvangsreturnert til diktaturstaten. Norske myndighter vet egentlig alt de trenger å vite, fordi avhoppere fra regimet har det siste året informert dem om hvordan alt fungerer og de vet også hvordan den etiopiske ambassaden i Stokholm oppererer. Disse avhopperne har forresten fått opphold etter svært kort tid. Men storpolitikken teller mer enn 400 enkeltskjebner. Den norske ambassaden i Addis brukes som garantist i mange av avslagene, men har ingen mulighet til å vite hva som egentlig skjer i landet. Ikke en gang Amnesty klarer det, eller oppsøkende presse. Det har lenge vært på høy tid å rydde opp i Etiopia sakene. Likedan for mange av Eritrea sakene, hvor Norge fremdeles håper på returavtale med en enda verre diktaurstat. Nevnte jeg kaoslandet Somalia?

Dette gjelder mye mer enn Nathan fra Bergen. Men at man ikke for lengst ikke har tatt den massive mengden grunner for opprydding inn over seg fører skam over hele nasjonen.

Bli med RIA i kampen for en rettferdig asylpolitikk ved å sende innmelding til ria@juveth.no. Frivillig kontigent.

Kilder: NRK http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.10932824

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 12. mars 2013 av i Etiopia, SAKEN&KAMPEN.
%d bloggere like this: