Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Første året i RIA’s historie

20130402-133435.jpg

Mye spennende har skjedd i RIA’s første år. Velkommen til vår årlige samling 10 april kl 18 i Petri kjelleren. Her er noen av mange høydepunkter i RIA’s unge historie:

Styreleders årsmelding:

Et spennende år ligger bak oss. Rettferdighet i Asylpolitikken (RIA) oppstod i kjølevannet av at vi fikk innsikt i Etiopia-saken. Denne engasjementet ble forsterket når norske myndigheter tok skattekort fra dem og etablerte en returavtale med diktaturstaten Etiopia. Utover våren 2012 økte omfanget av markeringer og vi gledet oss stort over medietrøkket som fulgte saken. Flere ganger var det mest flaks at markeringen endte godt. Bl.a oppdaget vi 30 min før 1. Mai toget at plakatene ikke var skrevet. Også det endte godt, men vi så behovet for et organ som kunne samkjøre de mange gode initiativ noe mer.
Dermed kalte vi inn til stiftelsesmøte i det som fra 31. mai ble RIA. Et interimstyret ble valgt med styremedlemmene Wenche Drevland, Britt Nustad, Gunhild Andersen, Aslaug Austbø, Sigbjørn Husøe ( kasserer) og styreleder Terje Høyland
Faren med å etablere et styre er at det demper de spontane initiativ. Derfor sa vi allerede på stiftelsesmøtet at styrets primære oppgave er å heie på grasrota i deres kamp for en rettferdig asylpolitikk. Det har med noen unntak gått etter planen og spesielt 12. Jan 2013 markeringen viste at vi er blitt en slagkraftig organisasjon med økt kompetanse på markeringer.
Disse erfaringene ønsker styret å videreføre, også gjennom en tydeliggjøring av styrets struktur og måte å fungere på. Vi vil i enda større grad være et styre som fungerer som et åpent arbeidsutvalg, hvor ledere for ulike grupper kommer inn for å spille ball med hverandre. Utfra erfaring vil vi at de som hadde spesifikke oppgaver i de siste markeringene fortsetter det ansvaret. Så når det plutselig er momentum for ny markering så er vi i stand til å snu oss raskt rundt. Her vil vi gjerne ha så mange som mulig inn på de ulike oppgaver, slik at arbeidsmengden blir fordelt på mange.
La meg bruke et dagsaktuelt eksempel for å forstå hvordan RIA best kan fungere. Mange lengeventende asylsøkere vil ha behov for støttegruppe. RIA vil ikke være støttegruppe, men vi vil backe og hjelpe privatpersoner som drar igang fokus på enkeltskjebner. Det betyr at når noen ser behovet for å lage en støttegruppe rundt f.eks Neda og hennes søsken, så vil vi sammen med andre oppmuntre til støttegruppe, bistå gruppen med rådgiving, innsikt og trøkk gjennom media og sosiale medier. Vi ville gjøre en dårlig jobb om vi skulle prøve å drive støttegrupper for alle de hundrevis av lengeventende asylsøkere som er i kontakt med oss. Vi får til en helt annen slagkraft når vi støtter de som tar tak i en sak. Mange av oss i f.eks styret vil også bli med i støttegrupper som privat personer. En slik grenseoppgang gjør det lettere for våre medlemmer å ikke vente på styret, men kjenne frihet til å mobilisere, med visshet om at RIA vil backe og støtte.
Vi jobber i stor grad med å være klar når det er momentum. Å skape en bølge er vanskelig, å surfe en bølge er enklere. Høyesterettsdommen mot lengeventende barn ble et momentum som gjorde det betydelig mye enklere å få folket med på markering. 500 barn og voksne på Arneageren en iskald januar lørdag er et resultat av at vi utnyttet et momentum.
Vi har også jobbet noe med bruk av sosiale medier. Bloggen fungerer bra med 3000 besøk i årets tre første måneder, twitter konto’ en har rundt 100 følgere etter at den ble etablert i februar dette året. Disse er for det meste samfunnsaktører innenfor departement, media og frivillige organisasjoner med samme formål som oss.
Vi har også søkt nærmere kontakt med Foreningen av 12. januar og NOAS. Vi har den tanke at samordnet aksjoner gir større slagkraft og at vi utfyller hverandre. Nå sist er RIA i førersetet ang. Saken om mistekrav til boligforhold ved desentraliseringen av store mottak. I begynnelsen av året fikk vi henge oss på 12. Jan i en nasjonal markering for lengeventende barn. Vi har jobbet frem hovedparoler i 8. Mars og 1. Mai toget. Vi gleder oss til å ha internasjonal appell i byparken 1. Mai og vi vil prøve å få til et valgmøte i forkant av stortingsvalget i september. Gjennom året rådgir vi asylsøkere, skirver omgjøringsbegjæringer og jobber med å holde asylsaken på sakskartet til politikerne.
Dette første året har også innebåret registrering i Brønnøysund registeret og etablering av bankkonto.
Velkommen til RIA årlige samling 10 april kl 18 i St.-Petri kjelleren. Spre info om dette ved å spre denne artikkelen og Spre også facebook eventsiden til flest mulig.

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 2. april 2013 av i årsmøte, Bli med, RIA.
%d bloggere like this: