Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Christian W. Holst om Neda i Aftenbladet

En av RIA’s motorer dette første året leverer nok slgagkraftig og innsiktsfull artikkel i Stavanger Aftenblad. Neda taler ikke bare sin egen sak, men holder Norge fast med den rettmessige anklagen» Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg» Her er Christians artikkel:

DET SPESIELLE VED NEDA er ikke at hun kvalifiserer til varig opphold i Norge så det rekker. Det spesielle ved Neda er at hun ved påstanden «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg» på NRK, er blitt en aktivist for en rettferdig asylpolitikk det er all grunn å feste lit til. For dette fikk hun i 2012 Annette Thommesens minnepris. Dersom Neda sendes ut av landet, er det ytringsfriheten som knebles.
Neda Ibrahim har gitt asylbarna i Norge et ansikt. I forrige uke ble faren hennes ført bort av politiet siktet for å ha avgitt falsk forklaring om deres identitet. Resten av familien risikerer samme skjebne. Der andre lengeværende asylbarn, som bergenske Nathan, sjarmerer Norge i senk med smil, ser Neda på deg med et strengt blikk mens hun på sin klingende sandnesdialekt forklarer hvordan det har vært for henne og familien å ha nedslitte Dale Mottak som hjem i snart ti år.

«Det er ikke greit på Dale. Det er et skummelt sted å bo», sier hun i NRK-reportasjen for et år siden.

Barnepsykiater Aina Basilier Vaage går atskillig lengre når hun kommenterer frykten Neda føler etter de siste dagers dramatiske hendelser:

De er flyktninger. Vi vil ikke ha dem her.

«Norske myndigheter terroriserer disse barna; det er ikke noe annet ord for det. Det Norge påfører Neda og andre asylbarn som er her på vent i årevis, er langt verre enn det de har opplevd før de kommer hit. Det er faktisk mer skadelig enn krigsopplevelser. Barn skal bruke kreftene sine på å skape seg et liv og bli voksne. Asylbarna må i stedet bruke all sin energi i kampen mot angsten.»

DER ANDRE BUKKER UNDER, står Neda oppreist og lar sin røst bli hørt. Det er ikke barnet i henne vi ser; det er den voksne som påtar seg et ansvar langt utover hva som skal være nødvendig. Norge burde selv ha forstått tegningen, tatt konsekvensene og latt de lengeværende barna få bli. Men så nedrige er vi blitt at selv barn må reise seg og slåss for at ikke de innvandringsregulerende hensynene skal komme og ta dem med fangarmene sine. Barns rettigheter er spesielt regulert i FNs barnekonvensjon. Videre skal verken voksne eller mindreårige flyktninger risikere å bli returnert eller deportert til land hvor de risikerer vilkårlig rettsbehandling, forfølgelse og tortur. De innvandringsregulerende hensynene er en nedjustering av gjeldende menneskerettigheter satt i system: De er flyktninger. Vi vil ikke ha dem her. Vi bedriver en konsekvent mistenkeliggjøring av dem og lager en i overkant positiv landinformasjon om regimene de flyktet fra for å få opinionen til å tro at en demokratiseringsprosess er på gang.

Dette er den nedverdigende virkeligheten i altfor mange tilfeller. Sist i desember tvangsreturnerte Norge et iransk søskenpar til Teheran. De ble straks ført bort av iranske myndigheter. Siden har ingen hørt noe fra dem. Av innvandringsregulerende hensyn kommer vi heller ikke til å høre noe fra statssekretær Pål Lønseth om saken. Det stemmer ikke med den nedbrytende innvandringsretorikken det bevisst legges opp til.

MOT DETTE STÅR NEDA. Hun er toppen på isfjellet Norge motvillig har begynt å gjøre noe med og som politikere i opposisjon til det usolidariske Ap-regimet har strevd med lenge: nemlig de lengeværende asylbarna. Men det er mange andre nedbrutte flyktninger som gjør hennes påstand til deres egen: Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg.

I disse dager oversvømmes Jordan av syrere på flukt. Landet har ingen framtid å by på for Neda og hennes familie.

Barnas beste må likevel veie tyngst. Neda er ekstra redd nå. Det gjør vondt med traumer om at også hun snart kan bli sendt ut av det eneste landet hun kjenner som sitt eget. Men hun skal ikke stilles til ansvar for foreldrenes handlinger som var et desperat forsøk på å trygge barnas framtid. De er tredje generasjons palestinske flyktninger, enten de kommer fra Irak som de selv hevder, eller fra det til nå litt roligere Jordan. Kriminelle i ordets vanlige forstand er de uansett ikke. Ja, det er antakelig innvandringsregulerende hensyn knyttet til fars feil oppgitte bakgrunn, men barnas beste må kunne trumfe dette etter ti år i Norge! I disse dager oversvømmes Jordan av syrere på flukt. Landet har ingen framtid å by på for Neda og hennes familie.

NEDA OG MANGE MED HENNE er et aktivum for landet vårt som ikke skal bekjempes med det byråkratiske på nederste hylle innvandringsregulerende hensynet. Vi gjør dem direkte urett ved å sende dem ut dersom det reelt sett kan være død og fordervelse som venter dem. Flyktninger er mennesker med samme rett til et ønskverdig liv som oss selv, og barna skal alltid komme først. Husk det og lev etter det. Først da kan Norge få sin tapte uskyld tilbake.

Aksjonen «Norge liker Neda. Stans deportasjonen» er i full gang på sosiale medier. En rekke enkeltpersoner og organisasjoner, som Foreningen av tolvte januar, Rettferdighet i asylpolitikken (RIA), Antirasistisk Senter, Papirløse og Kom Nærmere støtter opp om aksjonen. Det er å håpe at partiene kommer etter. Nathan samlet det politiske Bergen til ett rike. Neda har to i seg til å samle hele det politiske Rogaland.

Det gjelder bare å sette seg inn i hvordan hun har det først.

Stått på trykk i Aftenbladet.

20130404-092919.jpg

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 4. april 2013 av i RIA i Media.
%d bloggere like this: