Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Den problematiske løgnen!

«Alle asylsøkere som lyver skal tvangsutsendes umiddelbart». Sitat kommer fra FRP nestleder Solvik Olsen på NRK radio denne uka og det er grunn til å tro at det varsler at det kan komme forsøk på «handlekraft» fra den sittende regjering. Om løgn blir eneste testen på om man skal få bli eller ikke så fører det oss på helt ville veier for det kan være gode grunner for løgn:

20140126-192402.jpg

Det er nemlig langt fra de fleste som har løyet som er unnalurere og falsknere. Etter å ha sett inn i mange titalls saker så er det flere forhold som fører til at ikke hele sannheten blir fortalt.

For det første kommer du mutters alene og møter med politiet, myndighet og en ukjent tolk. Din eneste rådgiver er andre asylsøkere og menneskesmuglere. De har ofte gitt deg en historie som er lur å fortelle. Mange kommer med ydmykende historier av voldtekt, tortur og nedverdigene overgrep. Ofte er myndigheter og politi involvert i overgrepene. I tillegg har vi avdekket flere forhold av tolker som har vært asylspioner i ledtog med hjemlandets myndigheter. Det har lenge vært et rykte som først i de senere årene har kunne bli påvist. Asylsøkerne har hørt det rettmessige rykte mye lenger.

Det er mulig å forstå at man ikke forteller hele sannheten i første intervju. En del holder sin identitet skjult. Når man senere oppklarer dette er dte for sent. Det er tillitsbrudd og løgn er en av de best bevarte verdier i den norske statsadministrasjonen. I bl.a asiatisk kultur er løgn/sannhet ikke den høyeste verdi. Det å miste ansikt rager f.eks høyt over. Deg innebærer at man vil svare slik man tror at myndighter helst vil høre svaret.

Finnes det løsning?

En viktig begynnelse er å få kompetent bisitter til det første asylintervjuet. Det blir viktig å styrke de involvertes kulturelle kompetanse og heller gå flere runder for å sikre seg at det skapes tillit og tid til å virkelig gi hele historien. Sikre kvalitet på tolker og advokattjeneste er også viktig. Alt for mange kommer feil ut i første fase og det er hovedgrunnen til endeløse anker.

Uten at vi videreutvikler denne første fasen kommer en handlekraft basert på løgn til å føre til alvorlige overgrep som vi som nasjon ikke i noen sammenhenger vil kjenne oss tilfreds med.

Den sittende regjering har varslet en gjennomgang av den første fasen og det vil jeg heie på som det første man må gjøre for å endre norsk asylpolitikk.

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Én kommentar på “Den problematiske løgnen!

  1. Wenche Drevland
    27. januar 2014

    Ja Terje, det virker som asylintervjuet er et minefelt for mange. La oss i RIA sammen med andre organisasjoner og gode hjelpere gripe fatt i denne utfordringen. Det er viktig å problematisere overfor politikere og f.eks. Advokatforeningen og andre med påvirkningskraft slik at systemet endres. Det sies at i SVerige fungerer det bedre enn her. Vi feirer Grunnloven i år – kan det brukes? Wenche

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 26. januar 2014 av i Hvorfor?, SAKEN&KAMPEN.
%d bloggere like this: