Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Sterk appell: Kvinnelige asylsøkeres rettssikkerhet.

Vi i RIAs kvinnegruppe klarer ikke å tie om den uholdbare situasjonen mange kvinnelige asylsøkere fra Etiopia og Eritrea og andre land er i.

20140321-230314.jpg

Vi vet at kvinner på flukt er spesielt utsatt for seksuell mishandling og vold. Vi vet at mange av de som er kommet til Norge, har måttet utholde flere år med seksuell trakassering, tortur og voldtekter, som slaver for personer som ikke har fnugg av respekt for kvinner. Dette skjer i midlertidige oppholdsland i Afrika og i Midtøsten. De som har klart å rømme, eller fått hjelp av menneskesmuglere til å komme videre, bærer med seg disse traumene når de «dumpes» i en norsk by og får beskjed om å melde seg på nærmeste politistasjon.

Hvordan kan det skje at så mange av disse ender opp med endelig avslag på sin asylsøknad?

Vi kjenner etter hvert mange av disse kvinnene, har fått gjensidig tillit. Og vi har etter hvert fått fortalt bruddstykker av deres historier som de har vært for redde til å fortelle om i sitt første møte med politi og norske myndigheter.

Mange har flyktet fra seksuell vold i hjemlandet, utført av politi og soldater, godkjent av myndighetene. Vi vet at seksuell vold brukes som politisk undertrykking, og det vet også våre myndigheter! Kvinner som har opplevd dette, har beskyttelsesbehov! Hvorfor får de ikke asyl i Norge?

De har kanskje ikke fortalt om dette i sitt første møte med UDI, asylintervjuet. Hvorfor? Den kulturelle bakgrunnen disse kvinnene har, gjør at svært mange tier om at de har vært utsatt for seksuell vold, fordi det er forbundet med stor sosial skam. Dessuten er det alminnelig å tro at dersom de forteller om det, kan deres nærmeste rammes av noe vondt. Mange bærer derfor på slike traumer helt alene, ikke engang deres nærmeste vet hva de har opplevd.

De har gode grunner for å være redd politiet også når de ankommer vårt land. Menneskesmuglerne kan ha fortalt dem hva de bør si og ikke si i politiavhør. De har også grunn til å frykte at tolken de får ved politiavhør og i møte med UDI, ikke er på deres side. Det er en kjent sak at regimet i Etiopia og Eritrea og mange andre land har spioner i Norge.

Samferdselsministeren vår, Kjetil Solvik Olsen fra Fremskrittspartiet, uttalte tidligere i år: «Alle asylsøkere som lyver skal tvangsutsendes umiddelbart». Til Solvik Olsen og andre som tenker som han, vil jeg si: Tenk litt lenger, tenk på kulturen de bærer med seg, og på angsten de har, og forstå årsaken til at mange av disse ikke forteller alt i sitt første møte med norske myndigheter.

Vi i RIA kvinnegruppe jobber for å få mer fokus på disse forholdene. Vi mener at det er for lite bevissthet om dette hos våre myndigheter når de møter asylsøkeren til intervju.

Kvinnelige asylsøkere må bli trodd når de kommer med tilleggsopplysninger om hva de har opplevd! Men vi opplever at når de tør å fortelle noe, blir dette bagatellisert eller ikke vektlagt fordi de ikke fortalte det i første intervju.

Helt personlig: Hjertet mitt blør for de personene jeg kjenner som ikke kan returnere til sitt hjemland, bor på asylmottak, under usle forhold, hver eneste dag er fylt av angst og frykt for å bli tvangsreturnert – til nye overgrep. Jeg kjenner flotte, sterke, gode, ærlige kvinner som lever i dette ingenmannslandet, med denne psykiske torturen, kvinner som vårt land burde tatt imot med takk!

Til justisminister Anundsen, til Erna Solberg og resten av regjeringen: Sørg for at disse kvinnene får den beskyttelsen som de i menneskerettighetenes navn har krav på!

Stavanger, 19.3.2014

Lene Høigård
Appell på debattmøte i Petrikjelleren onsdag 19. mars 2014
På vegne av RIAs kvinnegruppe.

NB: Bilde er et illustrasjonsbilde

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 21. mars 2014 av i Uncategorized.
%d bloggere like this: