Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Etiopia: Intervju med Girum

Girum Zeleke har på frivillig basis lagt ned enormt mye arbeid i å få en rettferdig behandling av Etiopia saken. I jan 2012 da det var på høy tid å rydde opp i lengeventende saker, forverret situasjonen seg ved at rød/grønn regjering inngikk avtale med dikaturstyret i Etiopia om en returavtale. Det gikk prestisje i saken og etter å ha forsøkt anke til UNE, norsk rettsak m.m. tok Girum initiativ til å bringe saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Her er en oppdatering på utviklingen:

20140327-115404.jpg

1. Hva har Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg bestemt seg for å gjøre i Etiopia saken?

Menneskerettighetsdomstolen (EMD) mener at de 450 sakene IKKE har uttømt alle nasjonale instansene henviser saken tilbake til Norge. Dette fordi staten rett og slett har feilaktig informert dem. Staten i sitt tilsvar skrev at alle asylsøkere hadde fri tilgang til å få behandlet saken i norsk domstol uten kostnader. Det trodde EMD på og avviste sakene. Men på forhånd hadde jeg samlet hundrevis av avslag om frirettshjelp både fra alle landets Flylkesmenn også der klientene klaget og Statens Sivilforvaltning avslå igjen. Disse har vi nå sendt til EMD fordi avvisningen er på feil grunnlag. Vi har også fått uttalelse fra Advokat foreningen at asyl ikke gir rett til frirettshjelp i Norge fordi man anser UNE som en slags «faglig domstol». Dette er en krevende prosess, men jeg har ikke gitt opp de hundrevis av saker ennå. Vi avventer svar fra EMD og tilsvar fra staten. Vi mener at EMD er villedet av staten.

EMD har likevel valgt ut 11 saker der de mener bør behandles i norsk rett. Vi tror de 11 sakene er helt tilfeldige. For disse uten anmodning fra noen omgjorde staten avlag om frirettshjelp. (Det er nettopp dette som skulle ha skjedd med alle 450 andre sakene. Hvorfor bare disse 11 får frirettshjelp hvis prinsippet om frirettshjelp gjelder alle asylsøkere. Her gjør staten noe som jeg mener er selvmotsigelse.
Staten har nå valgt å kalle disse «pilotsaker» og vi vet ikke hvorfor men tror at beslutnigene i disse sakene kan ha betydning for flere av de avviste sakene. Det får tiden vise.

2. Hva er din opplevelse av dette gjennombruddet?

Min opplevelse er at det er verdt å satse på dette arbeider og synes det har vært både spennende og givende å være med å lede og samarbeid med mange ulike mennesker som har engasjert seg i Etiopia-saken. Jeg ønsker å styrke mitt engasjement innenfor menneskerettigheter, også over nasjonale grenser og vil at flere gjerne bidrar mer for å sikre grunnleggende menneskerettigeheter spesielt for barn på flukt.

3. Hva betydning har dette for de mange lengeventende etiopiske asylsøkerne i Norge?

Det er begjært om utsatt iverksettelse for alle 450 saksøkere. Vi tror ikke vi får medhold men gitt den enorme kritikken mot den norske staten og stadig forverret menneskerettigeheter i Etiopia er det lite sannsynlig å begynne med tvangsutsending. Denne rettsaken har også vært med å medvirke til at Norge ikke vil gjøre noe med etiopierne. Nærmere 70-80 av de opprinnelig saksøkerne har fått asyl. For to år siden hadde de bare med å komme seg ut av Norge. Dette viser at vurdering av asylsøknader baserer seg på subjektive vurderinger og ikke rettighetsbasert politikk.

Intervjuet av Terje Høyland, styreleder i RIA

20140327-115452.jpg

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 27. mars 2014 av i Etiopia med stikkord , , , , , .
%d bloggere like this: