Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Årsmelding 2013

Her finner du styrets oppsummering av 2013

20140401-164948.jpg

Årsmelding til årsmøtet 3. April 2014

Styret valgt på RIA sitt årsmøtet våren 2013. Styret ble valgt for ett år. Det må derfor avholdes nytt valg på årsmøtet.

Styret har bestått av følgende: Terje Høyland (leder), Brit Nustad, Helge Pettersen, Rozbeh Quadet, Susanna Godøy. Sist nevte møtte aldri opp, men har gjort en flott innsats i forbindelse med at etiopia spørsmålet ble sendt til Strasbourg domstolen.

Styret ble valgt for ett år. Det må derfor avholdes nytt valg på årsmøtet.

Følgende styremedlemmer stiller til gjenvalg: Terje Høyland (leder), Brit Nustad, Helge Pettersen. En stor takk til Rozbeh Quadet, som pga av flytting ikke kan bli med videre. Flott innsats. Vi er glad for å ha blitt mer kjent med deg!

Styret har avholdt 5 styremøter i 2013

Valgkomite er nedsatt med Bjørg Anderson som er blitt assistert av Helge Pettersen

De legger frem forslag til nytt styre på årsmøtet.

I løp av året er ria bloggen (riarogaland.wordpress.com) blitt det viktigste stedet for å få info om aktuelle saker, demonstrasjoner, og debatt om asylpolitikken.

RIA er registrert i Brønnøysundregisteret som frivillig organisasjon. Alle dokumenter er ordnet. Og bankkonto er 15033428747

På kontoen står det pr 31.12.2013 kr 36628,37

RIAs arbeid er basert på selvstyrte grupper og jobber utfra momentum gjennom året.

Vi har begrenset ressurser både personellmessig og økonomisk. Det er svært imponerende det vi får til likevel. 2013 har vært et omstillingsår. Politisk situasjon og en Etiopia sak som gikk inn i en ny fase gjorde at det føltes litt stille. En relevant refleksjon har derfor vært om RIA skulle legges ned eller om vi bidrar til noe viktig. Det bør være en pågående debatt, men når vi ser lista nedenfor så tror styret for sin del at svaret er at RIA spiller en viktig rolle. Vi legger også merke til anerkjennelse i media og hvordan bl.a Stortingspolitikere prioriterer arrangement i vår regi. Et relatert spørsmål som den enkelte må stille seg er om man ser for seg å ha mer slagkraft på andre måter. Vil engasjement kun gjennom det parti, organisasjon eller menighet du tilhører gi større eller mindre slagkraft i asylpolitikken? Det er styrets oppfatning at vi er sterkest sammen. Vi overraskes ikke av at det er langvarig kamp, vi tror ikke på å slite oss ut gjennom å gå på akkord med den enkeltes kapasitet. Vi tror vi har funnet en form som vi kan leve med og som vil gi fortsatt mulighet for å gi Norge en mer rettferdig asylpolitikk. Vi kan uten tvil trenge flere som vil være med i kampen, men selv med det volum vi i dag har, får vi til mye viktig. Her er noe av det vi fikk være med på i 2013:

Vi har vært tydelig til stede i media og ble blant annet nevnt i en leder i Aftenbladet som en medvirkende årsak til at Etiopiere som skulle kastes ut likevel fikk opphold. Antall med opphold mot alle odds anslås i dag til 70-80 av de vel 400 som i mars 2012 skulle umiddelbart ut. Vi blir stadig oftere kontaktet når asylpolitikk står på dagsordenen.

Vi har fylt Arneageren to ganger i 2013. Første gang 12. jan 2013 og deretter rundt rettsavgjørelsen i Neda saken, i forbindelse med helgekonferanse i Sandnes i regi den Etiopiske støtteforeningen.

Vi fylte også Tou scene med Nok er Nok i behandlingen av asylbarna. Lena Skår Størseth gjorde en overveldene god jobb og fikk med seg flere av distrikets store artistprofiler. Kjell Inge Torgersen ledet første del på en flott måte og artister som Tore Pang, Svein Tang Wa, Tønes m.fl slo seg i hop for å gi oss en fantastisk asylfest. Dette gir mersmak.

Vi har også vært pådriver og støttespillere til opprettelse av Støttegruppe for Neda som førte til seier i tingretten. Men UNE lot seg ikke påvirke av norsk rett og gav familien et nytt avslag. Familien har opprettet ny sak. Vi er både imponert og takknemlige for den jobb Støttegruppa ledet av Heidi Bjerga gjør. Nedasaken er viktig av mange grunner. Også den å få satt ”barns beste” på sakskartet. Det har regjeringsforhandlinger vist at vi har klart til en viss grad, men vi er bare delvis fornøyd.

Vi har også vært involvert i den langdryge prosessen for å få til en endring i Etiopia sakene. En markert utvikling har vært at saken ble innklaget fro menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Et endelig svar foreligger ikke enda, men 11 saker skal prøves for norsk rett. Se redegjørelse på RIA bloggen.

En annen viktig sak som RIA har fulgt tett er boforholdene på mottakene. Her har vi sørget for fokus på saken hos både politikere og relevante kommunale etater. Aftenbladet hadde nylig en innsiktsfull artikkel om problematikken.

Følgende grupper er aktive pr i dag.

Veiledning og skrivegruppen møtes ved behov. Denne gruppen møtes fortrinnsvis på mandager i Hinnakirken. Her kan alle søke råd, men må bestille tid.

Kvinnegruppa i RIA:

Kvinnegruppa i RIA har hatt 5 møter.
Vi har arbeidet for å få til et helsetilbud for papirløse i Rogaland.

I Oslo har Røde Kors et slikt tilbud. Saken er stilt på vent.
Bostandard i Heroleiligheter her i distriktet er dokumentert og myndigheter og politikere er kontaktet i tillegg til media. Noen kritikkverdige forhold ble utbedret.
Forberedelser av innholdet i markeringen 16.november med kvinneappell v/ Brit Nustad og nye flere nye paroler om voldtekt som politisk undertrykking og retur til nye overgrep.
Kvinner på flukt må ofte flykte fra land til land -mange opplever overgrep og umenneskelig behandling både før og etter ankomst i Norge. Vi har fått innsyn i en problematikk som ikke har vært framme i debatten.
«Min skam er for stor til å sette ord på.Derfor får jeg ikke opphold i Norge» er arbeidstittel til en faglig heldagskonferanse om kvinner på flukt – RIA er initiativtaker, men inviterer til et bredt samarbeid med mange andre organisasjoner.

Medlemslister og medlemsavgift:

Medlemslistene våre har gått tapt i et datakrasj. Men vi har klart å finne mail til de fleste. Også en teknisk feil hos sms leverandøren vi brukte har gjort at vi ikke har nådd ut på andre måter enn jungeltelegraf og blogg. Oppmøte gjennom 2013 tyder på at vi ikke har lidd særlig under dette, men medlemslister og en god registreringsordning må på plass raskt etter årsmøtet. Vi endrer uansett medlemssystemet fra dette årsmøtet og legger opp til medlemkontigent på 200kr pr år, 50kr pr. år for den som er uten inntekt

Innmelding i RIA skjer ved betaling til 15033428747. Merk betaling med mail og mobilnummer for å sikre deg info i forkant av store markeringer.

Spørsmål sendes til riakasserer@yahoo.no

Samarbeidspartnere :

RIA har søkt et bredt samarbeid med organisasjoner, menigheter osv som støtter våre mål. Vi har samarbeidet bla. Med Foreningen av 12. Januar, SEIF, NOAS, kirker og menigheter, Humanetisk Forbund, politiske organisasjoner og ungdomsorganisasjoner, Røde Kors m.fl. RIA har fått økonomisk støtte og hjelp av RØDT/RU til lydanlegg etc ved årets markeringer og fra i IMI Kirken.

Markeringer:

RIA har deltatt i 8. Mars tog og 1. Mai tog, i år med egne paroler. Parolene kan brukes flere ganger. RIA har nå også egen hovedparole: ”Rettferdighet i asylpolitikken”.

RIA er i kontakt med den Etiopiske og Eritreiske foreningen og deres advokater i deres arbeid for å stoppe returavtalen mellom Norge og Etiopia.

Stavanger, 31.mars 2014

Vi ønsker og trenger debatt, både på årsmøtet og i løp av året. Innspill kan du også sende til terje@imikirken.no og her på bloggen har hver artikkel kommentarfelt.

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 1. april 2014 av i Uncategorized.
%d bloggere like this: