Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

RIA påpekte feil på asylboliger i 2013

I går brant et av dem opp. Noe av det vi påpekte var at det stues inn alt for mange i et vanlig bolighus. 16 mennesker tettpakket i et vanlig hus øker brannfare, øker psykisk stress og konfliktfare, øker faren for ulykker. Her er brevet vi i fjor sendte UDI, kommunene og som vi fikk brannvesenet med på befaring i:

RIA – Rettferdighet i asylpolitikken
For styret

Rettferdighet i asylpolitikken , RIA, har engasjert seg i boligforholdene for asylsøkere, Vi sendte brev til UDI ved Christine Wilberg og Atle Berge 5.3.2013, og mottok svar 21.3.2013.

Denne korrespondansen er vedlagt.

I vårt brev til UDI etterlyste vi noen minstekrav til bo standard. Bakgrunnen er en rekke konkrete boforhold vi er blitt kjent med i løpet av det siste året. I vår region, Stavanger og Sandnes, er denne problematikken blitt aktuell på en ny måte når de store mottakene bygges ned og erstattes med mange mindre enheter. Vi sier ikke at denne utviklingen i seg selv er negativ, snarere tvert imot. Men omleggingen er krevende, og vi skjønner at Hero står overfor mange utfordringer med å finne egnede boliger. Og vi ser eksempler på løsninger vi mener er uansvarlige og uanstendige forhold.

I sitt svar gir UDI uttrykk for at de ikke ønsker noen minstekrav fordi dette kan bli en hindring i å finne raske og fleksible, tilpassede løsninger. Og UDI henviser videre til at det ikke er opp til UDI å avgjøre hva som er forsvarlige boforhold i asylmottak, og henviser til vertskommunene og deres virksomhet etter forskrift om miljørettet helsevern.

Rettferdighet i asylpolitikken henvender seg derfor med dette til miljørettet helseforetak i Stavanger og Sandnes for å be om at disse foretakene ser på hvordan de kan bidra til å sikre og bedre boforhold for ei svært sårbar gruppe i våre kommuner.

Vi forstår behovet for nøkternhet. Og vi tror det er nyttig med fleksibilitet. Likevel mener vi det er behov for retningsgivende minste krav.

Vi gjentar her områdene der vi mener det er behov for retningsgivende minstekrav- og siste del av brevet til UDI av 5.mars.

1. Minstekrav til arealnorm- for boligrom / og fellesrom (antall personer pr kvadratmeter både i soverom og fellesrom)
2. Minstekrav til antall personer pr toalett
3. Minstekrav til antall personer pr dusj
4. Egne krav til areal, toalett og dusj der det bor barn under 7 år (el mindreårige barn)
5. Minstekrav til antall personer pr koke-enhet (kokeplate og steikeovn)
6. Minstekrav til elektrisk anlegg mht å tåle belastning på strømnett når samtlige beboere bruker strøm samtidig.
7. Minstekrav til antall personer pr vaskemaskin og tørketrommel
8. Minstekrav til isolasjon mellom rommene og mellom soverom og toalett og dusj og gjennomgangsrom/gang.
9. Boliger skal ha tilgang til internett og TV.

Svært ofte oppstår det problemer knyttet til at sikringene går pga overbelastning. Ikke alle boligene er dimensjonert for slik de brukes i dag. Antall personer pr komfyr er svært høyt: eks: 26 kvinner deler 5 kokeplater, 7 voksne og 2 barn på ett år deler ett toalett og ett lite bad, 28 kvinner deler et oppholdsrom på 20 kvadratmeter; dette blir i tillegg brukt av noen kvinner til å sove på fordi de ikke kommer overens med kvinner de deler soverom med.

Når mange mennesker bor tett, økes støynivået totalt, både dag og natt. Mennesker kommer og går i gangene hele døgnet, toaletter og dusj brukes både dag og natt, selv om det står i boregler at dusjer ikke skal brukes om natta. Når antall dusjer på deling er lite, øker det bruk av dusj om natta. Når damp kommer ut i gangen, går ofte brannalarmen.

Mange av de som bor på asylmottak har en traumatisert bakgrunn og har angst. Støynivå kombinert med dårlig isolasjon mellom rom ødelegger nattesøvnen for mange. Rom uten isolasjon til gang/toalett/dusj er det verste. Dårlig og ødelagt søvn over lang tid blir i seg selv et stort problem for noen.

Boforholdene må også ses i forhold til at svært mange asylsøkere og personer som har fått innvilget opphold i Norge blir boende på mottak i meget lang tid da kommunene sliter med å bosette personer som er innvilget asyl/opphold. Den lange ventetiden i vanskelige bosituasjoner på mottak medfører psykisk slitasje i ventetiden.
Uansett hva utfallet for asylsøkerne blir, om de tvangsutsendes, reiser frivillig eller får opphold i Norge, betyr det svært mye at boforholdene kan bidra til å stabilisere og styrke deres fysiske og psykiske helse, heller enn å undergrave den.

Det siste forholdet vi vil peke på, gjelder stressfaktorer og slitasje knyttet til flytting fra et mottak til et annet. Asylsøkerne må ofte flytte. Vi har kjennskap til flere tilfeller der beskjed om at de må flytte blir gitt på svært kort varsel (eks 2 dager) , uten å få vite hvor de skal og uten tilfredsstillende forklaring på hvorfor de må flytte.

Vi skjønner at det kan være gode grunner til at personer av og til må flytte, men vi ber om at det lages gode rutiner rundt dette som ivaretar både til asylsøkernes opplevelse av menneskelig verdighet og som reduserer stresset rundt flytting mest mulig. Det gjelder både tid til å omstille seg og grundig forklaring på hvorfor de skal flyttes.

Vi ber om at Miljørettet helse i Stavanger og Sandnes vil ta tak i disse problemstillingene
Med vennlig hilsen
Rettferdighet i asylpolitikken
RIA
Ved styret

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 6. september 2014 av i RIA, RIA i Media.
%d bloggere like this: