Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Barnet som bare forsvant

Kort fortelling skrevet av diakon Kari Hagen etter at en asylfamilie plutselig var borte. Hva skjedde og hvordan takler man det når barn og foreldre blir tvangsutsendt uten forvarsel:

IMG_2542.JPG

Du ser henne for deg, glad og fornøyd leke med en tidligere klasse venninne foran ditt hus. Hun smiler, snakker, kommer inn, hva skal vi ha til dessert. Middagen er ferdig spist, ut i igjen. En deilig søndag er snart over, solen har skint uten skyer fra en uforskammet blå himmel. Finnes det sorger i verden, ja mange, men hun har det godt. Og hun fortjener å være glad, for hun er et barn, som verden for øvrig er satt til å beskytte, gjøre lykkelig og ruste for voksentilværelsen.
Takk for i dag, hjem å sove, i morgen er det skole. Men den skoledagen kom aldri, tidlig neste morgen, når fuglene så vidt har begynt å blunke, ringer det på familiens dør. Huset er omringet, det er politi som gjør en jobb, de skal hente en familie som de sier oppholder seg ulovlig i Norge.
En rektor blir oppringt, en klasse orientert, en elev kommer ikke mer, hun som kanskje mest av alle fortjente ro og stabilitet er rykket opp, og er fraktet bort til ukjent sted, snart er hennes bosted blant ukjente mennesker i slummen i en av Afrikas større byer.
Fikk hun med seg skolesekken, tusjene, papir å tegne på? Naboer, venner, stusser, venter, våger ikke tro det, men virkeligheten er uten nåde for alle parter.
Hun er blitt et barn som bare forsvant.
Fortellingen er ikke vakker.
Det finnes en annen fortelling som heller ikke er vakker. Det er fortellingen om dem som styrer landet vårt Norge, og som i 2013 drev med regjeringsforhandlinger.

Fortellingen om barna på asylmottak som har vært lenge i Norge, og som Samarbeidsavtalen nærmest lovet amnesti og opphold og trygghet ut fra synspunktet, barnets beste. Og det kunne se ut til at det gjaldt de mange barna som hadde vært lenge i Norge og som absolutt hadde behov å kunne bli, med stabile og verdige forhold. Mange hundre barn var det, med særlig tilknytning til riket, fra mange ulike land og kulturer, men med det ene felles, de var barn, med universelle rettigheter.

Det er fortellingen om norske styremakter som nok har gode intensjoner om å ta vare på barna, men som ikke gjør det. For det er noe som er enda viktigere: Innvandrer regulerende hensyn.
Dette er løftet som bare for svant. For 1.juli i år trådte reglene i kraft om hvem som skal omfattes «engangsløsningen for lengeværende barn». Reglene er slik, og begrensningene så mange og så merkelige, at det omfatter ca. 140 barn og deres familier.

For hvilken betydning har det for et barn som har vært i Norge i 6 år, gått to år på skole, at for å unngå bli barnet som bare forsvant, må det komme fra et land Norge har returavtale med?
Mangel på returavtale gjør det ekstra ille når barnet blir sendt tilbake til sitt opprinnelses land. Hjemlandet er jo Norge, med venner, ny familie, fritid, språk, her er alle barnets bånd knyttet, bånd som det gjør ubotelig skade bare å kutte over.

Fortellingene er ikke vakre, det all grunn til uro og stor bekymring for lengeværende barn på asylmottak i Norge, de kan fort bli barnet som bare forsvant.

Kristiansand 27.september 2014 ​​Kari Hagen, diakon

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 5. oktober 2014 av i Asylsøkere, Hvorfor?, SAKEN&KAMPEN.
%d bloggere like this: