Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Positvt møte med politiet

To av RIA sine styremedlemmer, Brit og Terje fikk på tirsdag møte tre av politiets øverste ledere. Vi gledet oss og ble ikke skuffet:
IMG_2657.JPG

Møtet var først og fremst en god mulighet til å bli kjent. Etter de mange hundre asylsaker RIA har sett inn i så har vi en økende kjennskap og oversikt til flere av problemstillingene innenfor asylpolitikken.

Vi er heldig som har et av verdens beste politi i Norge. Det var flott å høre hvordan politiet melder i fra hvis de ved utsendelse av asylsøkere oppdager noe de mistenker kan være brudd på f.eks internasjonal lov. Det vil f.eks kunne gjøre seg gjeldende i utsendelse av konvertitter til Iran. Her har Norge allerede brutt loven ved å sende tilbake til tortur og fengsel.

Samtidig gjentar politiet at de ikke har anledning til å overprøve asylsaker. De melder bekymring oppover i systemet om de får nyss i noe. Ikke alltid er de involvert i tvangsutsendelser. Når de er involvert får de beskjed om hvem som skal ut opptil 1,5 uke i forveien.

Vi våget også et tankesprang i forhold til å følge ordre. «Hvis min sjef og styret gjør et lovlig og demokratisk vedtak og så spør meg om å utføre vedtaket, vil det om handlingen er ulovelig likevel være meg som blir tiltalt for lovbruddet.» Å oppleve at det var takhøyde for å se politets deltakelse i utsendelser av asylsøkere som i noen tilfeller bryter int. lov sier oss mye om et åpent dialogklima.

Vi spør oss om politiet virkelig ikke må gjøre en selvstendig vurdering av en handling. Deres svar er at det har man verken hjemmel til eller kapasitet til men vil i noen tilfeller signalisere til beslutningstakere i UNE om man er i tvil

Samtidig forteller politilederne at de har god oversikt over UDI/UNE sin tekning og at de har vært på seminarer i regi UDI/UNE. Om man melder inn en bekymring og får beskjed fra UNE om at elementene er vurdert så vil politiet utføre ordre. Det er litt skummelt når vi vet at UDI/UNE overfor 400 etiopere for to år siden sa at alle skulle ut og alle hadde fått en grundig gjennomgang av sin sak. I dag har over 100 av disse fått ja på sin asylsøknad og Menneskerettighetsdomstolen har meldt 10 prøvesaker inn for norsk domstol i mai 2015. Så skråsikkerhet fra UNE kan være en småskummel situasjon i dette.

Vi spurte også om hvordan det er mulig at politiet i Kr.sand i forrige uke kunne bidra til tvangsutsendelse dagen før rettsak for en iransk konvertitt. Det er ikke sikkert politet hadde denne infoen ble vi fortalt. En slik info ville trolig ha ført til bekymringsmelding inn mot UNE. Viktig for utsatte asylsøkere å ha med seg relevante papirer når de ferdes utendørs.

Når vi snakket om nigerianeren som døde etter å bli nektet å stige i havn i Stavanger, så var mye taushetsbelagt. Det syntes vi er naturlig, men også av den grunn ville vi gjerne at Spesialenheten for politisaken burde se på saken. Er vi sikker på at vedkommende ikke bad om asyl? Ble hans helsetilstand skjekket? Var det fare for liv? Hva var kapteinens rolle? Politet ser ikke behov for at saken belyses mer. Vi minte om påtaleforskrift 34 som sier noe om at når noen dør og politet har vært involvert så skal saken undersøkes. Ingen av oss tenker at politiet er skyld i hans død, men det er likevel såpass mye uklart som vi gjerne vil se en uavhengig vurdering av.
Dette tror vi er viktig også fordi vi kan forvente flere slike situasjoner fremover når vi vet noe om de økte flyktningestrømmene fra Syria og over Middelhavet. Det kommer et skriftlig svar til et advokatkontor som har sendt en formell henvendelse.

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Én kommentar på “Positvt møte med politiet

  1. solveignaa
    23. oktober 2014

    Du nevner at Politiet i Kr. sand sendte ut en iraner dagen før rettsaken. Det er naivt å tro at Politiet ikke visste om dette. Jeg er sikker på at iraneren selv fortalte det! Hvor er det blitt av retten til å møte med advokat Oslo tingrett etter fengsling?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 22. oktober 2014 av i Etiopia, RIA, SAKEN&KAMPEN, UDI.
%d bloggere like this: