Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Årsberetning -2014

for et år det ble! Vi vet at kampen for en rettferdig asylpolitikk vil bli langvarig, men gleder oss stort over viktige seiere i året som gikk. Velkommen på torsdag til årsmøte og middag: 

ÅRSBERETNING 2014 – RETTFERDIGHET I ASYLPOLITIKKEN 

Styret:                                                                                                                                                                                                    Sittende styre ble valgt på årsmøtet 03.04.2014. Det har bestått av Terje Høyland, leder, Helge Pettersen, kasserer, Brit Nustad, Bjørg Andersson og Solveig Nårstad, styremedlemmer. Fra mars – desember har styret hatt 6 styremøter og behandlet 26 saker.                                                                                                                                                                 

Medlemsstatus:                                                                                                                                                                            Pr. 31.12.14 hadde vi 44 medlemmer. Styret har hatt aktiv medlemsverving, medlemstallet  er fordoblet.  Det har vært sendt ut medlemsbrev i september og desember. Mange abonnerer på nyheter via blogg og følger oss på Facebook.

Medlemskontingent:                                                                                                                                                                    Kr. 200,- pr. år. Støttemedlem: Kr. 50,-. Styret endrer ikke kontingenten for 2015.

AKTIVITET:

RIAs blogg http://www.riarogaland.wordpress.com markedsfører aktivitet og synlighet i media:

Protester mot regjeringens asylpolitikk  og negative konsekvenser– mange innlegg/intervju i Stavanger Aftenblad, Rogalands avis, NRK Rogaland og TV 2. Innleggene legges inn på blogg, Facebook og delvis Twitter.

08.03. Tre RIA medlemmer deltok i 8. mars komiteen i Stavanger. Flere medlemmer markerte støtte til 3 hovedparoler om asylpolitikk i 8. mars toget, god oppslutning i toget om disse parolene.

19.03: Demonstrasjon på Nytorget til støtte for Neda, andre lengeværende barn og mot lukka asylmottak. Samarbeid med Etiopisk forening og Rød Ungdom.

19.03. Åpent møte i Petrikjelleren i samarbeid med Etiopisk forening. Appell ved Høigård, RIA.

01.05. RIAs banner var markert i 1. mai toget. Noen medlemmer deltok i toget.

27.05: Sit down markering på Arneageren i protest mot nedleggelse av Stavanger asylmottak. 

06.09: RIA hadde stand på Frivillighetstorget i Stavanger. RIA ble gjort kjent, nye kontakter ble etablert.  Medlemmer stilte opp og var med, ledet av Bjørg Andersson og Brit Nustad.

09.11: Markering av Krystallnatten i Stavanger i samarbeid med Nye SOS Rasisme. Appell v/ RIA.

25.11: Asyldebatt på Tou scene, arr. av Stavanger Venstre. Terje Høyland deltok i paneldebatt.

Brann i asylmottak/invitasjon til samarbeid med Hero.                                                                        

08.09 brant et stort hus i Ganddal som ble brukt til asylmottak for 17 personer. Dette var en dramatisk brann som vakte stor oppmerksomhet i TV2 og andre medier. Styreleder markerte i samarbeid med Etiopisk forening at for mange asylsøkere er plassert i hus som ikke er dimensjonert for dette. Det ble dokumentert at RIA varslet om uforsvarlige boforhold for asylsøkere i brev til UDI, Stavanger og Sandnes kommune i 2013. Brevet utløste at Sandnes kommune laget retningslinjer og stilte krav til Hero.  Etter brannen på Sandnes har flere asylanter enn de som bodde i den aktuelle boligen fått bedre boligforhold,  takket være RIA, presseoppslag og brannvesenets klare melding til politikere og Hero etter brannen.

23.09. Hero inviterte RIA til samarbeidsmøte med utgangspunkt i denne saken. 

21.10: Invitasjon til møte med ledelsen ved Rogaland politikammer. Styreleder hadde stilt Politiet spørsmål vedr. en asylsøker som ble nektet adgang i Stavanger og siden begikk suicid. RIA hadde varslet i media at det må vurderes sivil ulydighet ved å skjule asylsøkere. Dette hadde bakgrunn i at en konvertitt fra Iran hadde fått nytt avslag fra UNE og at regjeringen avslo å stille konvertittsaker i bero i påvente av utredning. Høyland og Nustad møtte 3 av lederne i Politiet.

Engangsløsning for barn og ny forskrift om lengeværende barn. RIAs fullmektiger har skrevet omgjøringsbegjæring for barnefamilier, totalt 16 personer som omfattes av engangsløsningen. Disse har fått rett til å være i landet inntil saken er ferdigbehandlet og kan forvente et positivt vedtak. Asylsøkere som har fått hjelp av oss før, har fortalt venner andre steder i landet at RIA kan gi hjelp. Vi har skaffet fullmektiger og gitt veiledning i samarbeid med Girum Zeleke i Etiopisk forening.

Forskriften om lengeværende barn er vanskeligere å fortolke. Vi har gitt informasjon på asylmottak og samarbeidet med NOAS.

Kontakt med asylsøkere med avslag:                                                                                                                

Vi blir kontaktet av asylsøkere fra mange land. Vi vurderer om det er grunnlag for å skrive omgjøringsbegjæring til UNE. Noen saker sendes over til NOAS. Vi skriver langt færre saker enn ved den store dugnaden i 2012. Vi har erfart at vi kan hjelpe noen, men at det er svært vanskelig å få omgjort vedtak om avslag i UNE. Vi holder kontakt med mange asylsøkere vi har skrevet for og som har endelig avslag. De har det tungt. I 2014 kjenner vi til at 2 valgte å reise til Etiopia. Mange unge afghanere reiste fra mottakene i distriktet til ukjent adresse. 1 har fortalt at han har fått opphold i Italia. 1  tok kontakt og fortalte at han ble fengslet på vei til Italia og returnert til Norge.

RIAs kvinnegruppe har 6 medlemmer. I 2014 har mye tid gått med til å forberede en stor konferanse om kvinner på flukt, asylpolitikk og menneskerettigheter med overskriften «Min skam er for stor til å settes ord på». Vi fikk tak i svært dyktige og sentrale foredragsholdere. Konferansen ble arrangert 23.01.15 i samarbeid med Amnesty Norge og KIA Rogaland. 350 deltok og ble sterkt engasjert. Kvinnegruppen kan følges på Facebook. Se vedlagt uttalelse til Regjering og Storting.

Konvertitter:                                                                                                                                               

Styreleder har stor kompetanse på dette feltet. Han har fulgt opp en konvertitt, forberedt rettssak i samarbeid med støttegruppe, samarbeidet med menigheter og fulgt opp konvertittspørsmålet i forhold til politikere og media. 

Advokater har tatt kontakt med RIA og sagt seg villig til å føre saker for konvertitter i samarbeid med RIA. Det blir gitt betydelig rabatt dersom saken får negativt utfall. Det vil bli samlet inn penger til aktuelle saker, RIA har en egen konto for dette formålet.

Momentum:                                                                                                                                                              

 RIA er registrert i Brønnøysundregisteret som en frivillig organisasjon. Vi arbeider først og fremst som et nettverk for aksjoner og samlinger i forhold til dagsaktuelle tema og hendelser (momentum).

Stavanger, 28.februar 2015

Terje Høyland, Bjørg Andersson, Brit Nustad, Helge Pettersen og Solveig Nårstad

Reklamer

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 3. mars 2015 av i årsmøte, RIA.
%d bloggere like this: