Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

SIGNER OPPROPET TIL STORTING OG REGJERING: Engangsamnesti for eldre lengeværende kvinner på asylmottak!

Klikk på denne lenken:  SIGNER OPPROPET!  Les hele rapporten:  Hvem skal holde meg i hånden når jeg dør?  Les et sammendrag av rapporten nederst på siden.  

 OPPROP til Storting og Regjering:
«Hvem skal holde meg i hånden når jeg dør?»
På norske asylmottak bor det i dag, ifølge UDI, 62 enslige kvinner over 50 år med endelig avslag på sin søknad om asyl. Deres botid på mottak i Norge er fra 6 til 18 år. Til livsopphold får de utbetalt 1.828 kr pr måned. De har kun rett til akutt helsehjep og tannbehandling (trekking av tenner). I 2011 ble skattekortene inndratt, og de mistet muligheten til å arbeide.

RIA, Rettferdighet i Asylpolitikken, kvinnegruppa har hatt samtaler med noen av disse kvinnene og har utarbeidet en rapport om de forholdene som ble avdekket. På bakgrunn av rapporten krever vi engangsamnesti for denne lille gruppen eldre lengeværende kvinner med endelig avslag.

Norge kan ikke lenger vedstå seg et så inhumant menneskesyn som behandlingen av denne gruppen asylanter gir uttrykk for.  

Landets øverste ledelse må en gang for alle ta ansvar for å endre deres uverdige livssituasjon.

Signer oppropet her!

Sammendrag av rapporten:

“Hvem skal holde meg i hånden når jeg dør?”  Eldre lengeværende flyktningkvinner på asylmottak

UDI statistikk viser at det i 2017 bor 62 enslige kvinner over 50 år med endelig avslag på asylmottak i Norge. De bor i ulike kommuner fordelt på 16 fylker. Vi har hatt samtaler med 13 kvinner bosatt i fire fylker. De er fra midt i 50-årene til sist i 70-årene. De kom for å søke asyl, men fikk avslag. Deres botid i Norge er fra 6 til 18 år.

Kvinnene forteller ulike historier om hvorfor de kom til Norge. Alle opplevde tiden både før og under flukten som traumatisk. De sliter med minner etter vonde opplevelser, og enkelte har vært utsatt for seksualisert vold. Kvinnene returnerer ikke til tross for avslag og begrunner dette med at de har ingen og ingenting igjen i hjemlandet.

De er syke og kan ikke få behandling for dette i hjemlandet. For flere av dem er tilstanden så alvorlig at de ikke kan utsettes for uttransportering, og for noen vil det være en forutsetning å ha følge av medisinsk personell. Dette er dokumentert i legeerklæringer. Deres psykiske helse virker både underkommunisert og underbehandlet. Tannhelsen er meget dårlig hos alle. Resultatet er at de fleste har fått trukket flere tenner. Asylsøkere uten oppholdstillatelse har begrenset tilgang til helsetjenester i Norge. De har kun rett til øyeblikkelig hjelp som er helt nødvendig, for å redde liv og behandle alvorlige skader.

De har fått svært lite norskopplæring og har ikke rett til norskkurs. Noen er analfabeter.

Voksne asylsøkere med endelig avslag som bor på mottak får i 2017 utbetalt 1.824 kr  hver måned til livsopphold. Til sammenligning utgjør veiledende satser fra NAV for livsopphold til enslige kr. 5.950,- pr måned. Noen av kvinnene arbeidet og forsørget seg selv inntil skattekortene ble inndratt i 2011. De måtte da slutte i arbeid og flytte tilbake til mottak.

Å sende dem til hjemlandet er løsningen som oftest løftes fram av politikere på Stortinget og Regjeringen. For denne gruppen asylsøkere er dette neppe gjennomførbart. De fleste er ureturnerbare på grunn av manglende papirer eller liten vilje i hjemlandet til å motta dem.

Den eneste løsningen for disse kvinnene er amnesti. Det handler om en liten gruppe eldre og skrøpelige kvinner uten håp.

Deres situasjon er så spesifikk at et amnesti kan gis med bakgrunn i humanitære og menneskelige hensyn, uten at det gir noen signaleffekt.

Et amnesti vil gi disse kvinnene et trygt og verdig liv på deres eldre dager!

Undertegn oppropet til Storting og Regjering om amnesti for våre medsøstre!

Signer oppropet digitalt på RIAs nettside:

www.riarogaland.wordpress.com

RIA Kvinnegruppe, august 2017

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 31. mai 2017 av i asylpolitikk, Eldre kvinner i asylmottak, Mennesker i limbo, Uncategorized.
%d bloggere like this: