Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

UDI nedlegger det siste asylmottaket i Rogaland

Beboerne på Hå fortviler. Alle har opplevd å bli flyttet fra mottak til mottak flere ganger, noen både 8 og 10 ganger. Ny flytting er katastrofe. Flere beboere har ikke klart verken å spise eller sove på flere døgn etter kunngjøringen av UDIs vedtak. De synes de blir hensynsløst behandlet.

UDIs regiondirektør Belén Vinuesa Bierkenes skriver i Aftenbladet 15.4.20 at UDI er opptatt av å avvikle Hå mottak på en mest mulig skånsom måte for de involverte.

Her er mitt tilsvar til regiondirektøren:

Regiondirektøren sier at dessverre er det slik at driftsavtalen går ut i august uten flere muligheter for forlengelse, derfor må mottaket avvikles. Dette tilslører faktum, nemlig at driftsavtalen går ut fordi UDI har villet det slik. UDI har valgt å ikke inngå ny kontrakt for fortsatt drift på Hå. På samme måte med Toten, Drevsjø, Vang og Sjøvegan.

Videre hevdes det at UDI er opptatt av å avvikle mottaket «på en mest mulig skånsom måte» for beboerne. – Beklager, UDI, men beboerne vet at dette kan overhodet ikke gjøres skånsomt. De har blitt flyttet før, alt for mange ganger, faktisk ganske hensynsløst!
Da Sandnes mottak ble nedlagt i 2016, fikk noen få eldre et godt tilrettelagt botilbud i Stavanger. De var lettet og lykkelige – men kun et halvt år, da ble Stavanger mottak nedlagt (31.8.2017), og de ble flyttet til ny kommune med adskillig dårligere boforhold. I september 2017 var det slutt også for dette mottaket, og de ble flyttet til Hå. Dette er eldre mennesker med til dels store helseplager. Et barn i 1. klasse måtte skifte skole 3 ganger på ett år. På Hå mottak bor det et barn på 7 år som har blitt flyttet 6 ganger. Jeg kunne nevne mange flere eksempler. Enslig mindreårig har bodd på 9 ulike mottak på to år, osv. – Hensyntagen til spesielle behov?

Disse menneskene har bagasje som ikke mange kjenner til. Både voksne og barn sliter med traumer. Når de har fått være lenge nok på et sted til å få noe trygghet, knytte kontakter og vennskap – da er bare tanken på å skulle flytte igjen så opprivende at mange går helt til bunns i fortvilelse og avmaktsfølelse. Noen kaster opp, klarer ikke spise eller sove. Skånsomt? Nei. Ny flytting er retraumatiserende, og kan aldri bli skånsom.

UDI må lære av feilene de gjør når de flytter folk på denne måten, sier en av beboerne.

Kan det være at UDI er uvitende om de menneskelige omkostningene? Kan det være at de bare ser på kostnader, og «glemmer» at det dreier seg om mennesker, for ikke å snakke om «barns beste»?!

Salangen kommune har vært driftsoperatør for Sjøvegan asylmottak i 32 år, men har ikke fått forlenget kontrakt. Kommunen fikk et oppsiktsvekkende svar fra UDI på spørsmål om ikke dokumentert kvalitet på tjenestene teller i anbudsrunder? «Nei, dessverre, det kunne ikke telle med», var UDIs svar. Kun pris teller, altså! (Debattinnlegg 18.3.21 i Folkebladet fra ordfører i Salangen kommune).

Norge er forpliktet til å overholde FNs barnekonvensjon. Barn skal beskyttes og ha trygge vilkår, uavhengig av opphav og valg som foreldre har gjort!

I stedet for å erklære at «Denne regjeringens politikk er streng og rettferdig» (statssekretær Hilde Barstad (H)), bør norske myndigheter snarest se å finne en løsning som ikke krenker menneskerettighetene.

Stavanger, 20.4.21

Lene Høigård, leder i RIA Rettferdighet i asylpolitikken

Legg igjen en kommentar

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 20. april 2021 av i Nedlegging av mottak, Uncategorized.