Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

Respekt og rettferdighet for asylsøkere!

Ny vei for asylintervjuet?

20130531-190023.jpg

Asylintervjuet i Norge er for ofte det stedet hvor søknader kommer skjevt ut. RIA har tatt til orde for at hver asylsøker får tildelt en bisitter med kompetanse til å hjelpe søkere til å få lagt frem saken på en god måte. I det svenske asylsystemet fant vi mye lærerikt:

Det svenske asylsystemet styres av landets migrasjonsverk som er organisert under innenriksdepartementet. Så snart asylsøkere kommer til landet, skal de registreres hos migrasjonsverket der en sivil person foretar et kort intervju med asylsøkeren. Deres eventuelle papirer blir mottatt, og asylsøkerens alder og nasjonalitet blir registrert. Migrasjonsverket har kontorer i landets større byer.

De asylsøkende enslige mindreårige blir av migrasjonsverket sendt til et av landets mottak, og det jeg besøkte hadde 8 losjerende mindreårige afghanere, to jenter og seks gutter. Tidligere hadde dette vært et alderdomshjem. Hver søker har i dette mottaket en liten leilighet med eget bad/wc og et kombinert kjøkken, oppholdsrom og soverom. Hver asylsøker får utpekt en av de ansatte som kontaktperson som skal hjelpe asylsøkeren i det daglige møtet med det svenske samfunnet.
Etter kort tid, dvs innen første måned får en mindreårig oppnevnt av overformynderiet en «gode mann». Han/hun må godkjennes av tingretten og det sjekkes at vedkommende er skikket for vervet. «Gode mannen» får et bidrag på ca 2000 SEK/måned pluss dekket reisekostnader for denne jobben. Vedkommendes oppgaver er å støtte asylsøkeren i hans/hennes møte med advokat og migrasjonsverk. Advokaten utpekes av migrasjonsverket og er med asylsøkeren gjennom heile søknadsprosessen.

Den mindreårige og enslige asylsøker får full forpleining på mottaket. Vedkommende får etter et par uker plass på den lokale skolen. Alt etter alder blir man plassert på en lokal ungdomsskole, eller et gymnasium der de får tilpasset undervisning til forberedelse til den videregående skolen. Ut over forpleiningen får de dekket utgifter til helsestell og transport. Medisiner må man sjøl betale inntil 50 SEK/gang. I tillegg disponerer «gode mannen» 24 SEK/dag for asylsøkeren som skal gå til alt annet, dvs til tøy, artikler til personlig hygiene og fornøyelser.

Hvis asylsøkeren er mindreårig, holdes det første møtet med advokaten sammen med en tolk og «gode mannen». Intervjuet er for å gi advokaten kjennskap til asylsøkerens situasjon og kommer i stand ca en måned etter ankomsten til landet. Neste møte er i regi migrasjonsverket og holdes gjerne kun noen få dager etter møtet med advokaten, også da er «gode mannen» med. Dette er det viktige møtet som migrasjonsverket baserer sin vurdering om asylsøkeren skal få opphold eller ei. Migrasjonsverket stiller der med en tjenestemann, en sekretær, samt tolk. Asylsøkeren har en viss innflytelse på valg av advokat og tolk.
Normalt går det ca en måned innen migrasjonsverket fatter sin beslutning. Søknaden er altså vanligvis avgjort på mindre enn tre måneder. Hvis asylsøkeren er misfornøyd med avgjørelsen, har vedkommende ankemulighet i ytterligere tre ganger innen den endelige avgjørelsen. Først ber man migrasjonsverket om å se på saken på ny. Om migrasjonsverket avslår, kan man vende seg til migrasjonsdomstolen, og siste instans er migrasjonsoverdomstolen. Disse domstolene bekles av jurister. Hvis alle ankemuligheter benyttes, kan det vare ca et og et halvt år innen saken er avgjort. Mindreårige kan heller ikke returneres uten å ha et nettverk i mottakslandet. Normalt er den samme advokaten med i ankeprosessen også. Den mindreårige vil i heile perioden få gå på skolen. Den voksne asylsøker har ikke mulighet til å arbeide i søknadsperioden, og har heller ikke støttepersoner som «gode mann» med i prosessen.

Om Terje Høyland

Reisen fortsetter. Litt ubeskyttet sagt så handler denne reisen om å bringe IMI Kirken ut til nasjonene og nasjonene inn i IMI Kirken. Ubeskyttet fordi det dypest sett handler om å bringe Jesus til nasjonene og å møte nasjonene slik Jesus ville ha gjort det. Upresist fordi det også handler om deg, din gruppe, din business eller din menighet som slår følge med oss ut i verden. Terje Høyland + 47 47279194 / terje@imikirken.no

Én kommentar på “Ny vei for asylintervjuet?

  1. Wenche Drevland
    31. mai 2013

    Interessant å lese hvordan aslsøkerprosessen fungerer i Sverige. Veldig bra for mindreårige som alle trenger oppfølging av en «gode mann eller gode kvinne». Norsk system trenger revurdering og bedret rettsikkerhet både for mindreårige og voksne. Flere voksne har fortalt om angst og usikkerhet i sine første møter med vårt system, ofte med advokater som ikke følger tett nok opp og utrygghet overfor tolker. At mange ikke forteller hele historien, at historien har «huller» som senere kan tolkes som usannheter og blir heftende ved asylsøkeren for alltid. At angst for møter med et nytt system i et nytt land kan bli tolket som at de lyver er alvorlig. La oss få et system som skaper trygghet fra første møte i prosessen slik at rettsikkerheten for alle styrkes.

Legg igjen en kommentar

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 31. mai 2013 av i Asylsøkere, RIA med stikkord , , , , .